• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • Polski
22 січня Україна відзначає національне свято – День Злуки. Сьогодні ця подія нагадує кожному українцеві про те, що ми єдина, могутня, соборна та незалежна країна.
Опубліковано 22 січня 2016 року о 10:42

Андрій Дещиця

Як за Петлюри і Пілсудського 

Жечпосполіта, 22.01.2016

http://www.rp.pl/Publicystyka/301219877-Jak-za-Petlury-i-Pilsudskiego.html#ap-1

Захищаючи нас на міжнародній арені, Польща зміцнює також і власну безпеку.

22 січня Україна відзначає національне свято – День Злуки. Історія походження цього свята сягає 1919 року, коли Українська Народна Республіка (УНР) та Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР) возз’єдналися в єдиній державі.   

Сьогодні ця подія нагадує кожному українцеві про те, що ми єдина, могутня, соборна та незалежна країна.  

Возз’єднання УНР та ЗУНР стало відповіддю на спроби зовнішнього ворога роз’єднати Україну й український народ, протиставити українців один одному.

Минуло майже століття, а питання незалежності і цілісності України досі залишається актуальним. Останні два роки були не простими – Революція Гідності, злочинна анексія українського Криму, розв’язана Росією війна на Донбасі… З одного боку це ослабило нас економічно, країна щодня несе колосальні втрати, вмирають кращі сини нашого народу. А з іншого – випробування, що вкотре випали на нашу долю, зробили нас сильнішими, мудрішими та мужнішими. Вочевидь, саме у такі складні миті і гартуються найміцніші нації і народжуються найвідданіші патріоти та національні Герої.

Історія постійно вчить нас, і від того, наскільки розуміємо та засвоїмо ми ці уроки, залежить наше сьогодення і майбутнє. Роздумуючи над подіями, які відбулися навколо Дня Злуки, для мене найочевиднішими є щонайменше два висновки з історії.

По-перше – єдність, незалежність і свободу не дано нам раз і назавжди. Їх необхідно плекати щодня і бути готовим захищати навіть коштом власного життя. По-друге – Україна та Польща можуть бути насправді сильними, вільними і незалежними лише тоді, коли свої взаємини будуватимуть на фундаменті дружби, взаємної поваги та взаємодопомоги. Коли ми разом – ми справді непереможні.

В історії українського та польського народів було чимало прикладів і підтверджень цим аксіомам.

І чи не найяскравіший урок дають нам події 1919-1920х років: коли возз’єднана Україна під проводом Семена Петлюри та відроджена Річ Посполита на чолі з маршалком Юзефом Пілсудським сформували правдиве братерство зброї і вчинили справжні дива не лише над Віслою, але й над Дніпром, захистивши Європу від більшовицької навали.

Коли ми разом – ми можемо успішно протистояти навіть найбільшій загрозі європейській цивілізації. Це підтверджує сьогодення, в якому Польща і польський народ допомагає українцям відстояти свободу і територіальну цілісність у боротьбі, як і понад століття тому, з агресором зі Сходу. Надаючи Україні гуманітарну та експертську допомогу, а також захищаючи нас на міжнародній арені, Польща зміцнює також і власну безпеку, як і безпеку всього європейського континенту. Гасло українсько-польського військового союзу часів Семена Петлюри і Юзефа Пілсудського – «За свободу Вашу і Нашу!» - залишається актуальним.

В українській молитві є слова «В єдності – сила народу! Боже нам єдність подай!».

Нехай ця молитва про єдність поширюється і на українсько-польське стратегічне партнерство. І я щиро вірю, що наші народи, які упродовж своєї історії зазнали безліч кривд і пройшли крізь горнило глибоких страждань, часто взаємних кривд, навчилися по- справжньому цінувати єдність і братерство, як запоруку власної свободи і незалежності. 

заголовок редакції 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux